Hi lieve lezer!
De een kan niet zonder terwijl de ander dit elke dag overslaat: ontbijt! Mocht je nou
niet zo’n ontbijter zijn, omdat je een broodje of een bakje yoghurt te saai vind? Dan
zijn hier 5 heerlijke ontbijtrecepten, die ook nog eens hartstikke gezond zijn!
Let’s go bananas pancakes (zonder melk)
Deze pannenkoekjes zijn niet alleen super lekker, maar ook gezond! Er is geen
melk aan toegevoegd, en ook geen suikers! Met de toppings kan je natuurlijk
eindeloos naar je eigen smaak variëren, maar dit keer maakte wij ‘m met blauwe
bessen en frambozen! Je hebt hier voor nodig:
– 2 rijpe bananen
– 1 ei
– 2 of 3 eetlepels havermout
– Blauwe bessen en frambozen
Mix de bananen, havermout en het ei in de blender, of prak het zelf als je een
pannenkoekje met een stevigere structuur wilt. Als het een ‘smooth’ papje is, is het
tijd om te bakken!
Verhit wat olijfolie of een ander soort boter die jij lekker vindt in de pan. Een wat
kleiner pannetje werkt vaak makkelijker, omdat je de pannenkoekjes dan
makkelijker om kan keren! Bak ze dus aan beide kanten goudbruin, en je hebt een
heerlijk en gezond bananen pannenkoekje! Deze kan je beleggen met van alles,
maar wij hebben ‘m belegd met frambozen en blauwe bessen. Lekker!
Home made lijnzaad crackers
Lijnzaad crackers zijn lekkere crackers vol met gezonde zaden en pitten. In deze
crackers zit namelijk niet alleen lijnzaad, maar ook zonnebloempitten,
pompoenpitten en sesamzaad. Je zou ze ook in de winkel kunnen kopen, maar
zelf maken is toch veel leuker… Dit recept is trouwens voor 12 crackertjes! Je hebt hier voor nodig:
– 150 gram gebroken lijnzaad
– 30 gram sesamzaad
– 60 gram pompoenpitten
– 60 gram zonnebloempitten
– Zout (ongeveer een theelepel)
– 200 milliliter water
Het bereiden is eigenlijk heel makkelijk. Je gooit alle ingrediënten bij elkaar, dus
met het water er bij, en dat laat je eerst even staan. Zo’n 20 minuutjes.
Ondertussen verwarm je de oven voor op 180 graden en zorg je er voor dat je
ruimte hebt op de bakplaat. Het makkelijkste werkt hier met een dichte bakplaat en
een bakpapier.
Verdeel de mix helemaal over de bakplaat. Zorg er voor dat het gelijkmatig wordt
verdeeld! De crackers moeten ongeveer 3 tot 4 millimeter dik zijn,
omdat ze anders niet gelijkmatig bakken. Bak ze zo’n 25 minuten.
Haal dan de plaat er uit, snijd er kleine crackers uit (met bijvoorbeeld een pizzasnijder), en keer deze dan allemaal
nog even om, om ze dan nog eens 25 minuten in de gaten. Let er de laatste paar
minuten even op dat ze niet te hard gaan! Laat de crackers vervolgens afkoelen op
een rooster, et voila! Heerlijke lijnzaadcrackers die je kan beleggen met wat jij
maar wilt!
Let’s go bananabread! (more bananas!)
Nog een recept met bananen in de hoofdrol! Geen wonder eigenlijk, want ze zijn
hartstikke lekker, en een goede basis voor recepten zoals deze. Dit keer een
heerlijk bananenbrood, zonder extra toegevoegde suikers! Naast een bakvorm en
een mixer/blender heb je het volgende nodig:
– 4 rijpe bananen
– 180 gram speltbloem
– 3 eitjes
– Een beetje kaneel
– 4 verse dadels
– Een half zakje bakpoeder
Begin met de dadels in een bakje met warm water te leggen zodat ze wat zachter
worden. Een minuut of 5 is prima. Ondertussen kan je meteen de oven
voorverwarmen op 180 graden. Als de dadels zacht zijn, haal je de pit er uit en
snijd je ze in stukjes. Mix eerst 3 bananen (1 overhouden dus!), eieren, dadels en
een beetje kaneel. Als dit een beslagje is geworden doe je het in een kom, en dan
schep je de speltbloem en bakpoeder er doorheen. Vervolgens doe je dit weer in
de bakvorm. Een bakvorm van siliconen is handig, maar een normale kan ook! Om
dit bananenbrood echt een finishing touch te geven, snijd je de overgebleven
banaan in de lengte doormidden, en deze leg je bovenop het bananenbrood. 50
minuten in de oven, en je bananenbrood is klaar!
TIP: door een sateprikker in het brood te steken kan je wat beter inschatten of die
klaar is, of niet te droog wordt.
Oven-eitjes
Hierboven drie zoet-achtige recepten, maar ontbijt je liever met wat hartigs? Wees
niet bang! Dit recept is makkelijk, en kan je ook nog een heel leuk in kleine
ovenschaaltjes serveren. Je kan ze ook nóg iets kleiner maken, en ze bakken in
een cupcakevorm! Het volgende recept is voor 1 ei ‘muffin’ uit de oven:
– 2 eitjes
– Klein beetje melk (dit kan je ook weglaten)
– Een beetje geraspte kaas
– Wat tuinkruiden
– Een lente-uitje
– Een halve paprika
– Zout
Verwarm de oven voor op 180 graden en kluts de eitjes zodat het eiwit en eigeel
helemaal gemengd zijn. Voeg hier een beetje melk aan toe, tuinkruiden en wat
zout. Nog een keer mengen! Snijd je lente-uitje fijn, net als de paprika, en doe dit
ook bij het ei-mengel. Als dit allemaal in het ovenbakje zit, strooi je er nog wat
geraspte kaas overheen, en hij is ready to go voor de oven! Met 10 minuten in de
oven zullen ze ongeveer klaar zijn, maar dit is alsnog een beetje oven afhankelijk.
Niet schrikken als je ei ineens een stukje groter is! Eetsmakelijk!
Perfecte rijstwafelcombinatie
Rijstwafels kunnen heel geschikt zijn als ontbijt, maar ook een beetje saai. Hier
volgen nog een paar heerlijke combinaties waardoor je rijstwafel nooit meer saai
hoeft te zijn!
1. Avocado, hüttenkäse, radijs en zout
2. Tahin en sinaasappel
3. Paprikahummus, spinazie, pijnboompitjes en tomaatjes
4. Roomkaas, komkommer, garnaaltjes en een lente-ui
5. Ricotta, aardbei, amandelschaafsel en honing